Communicator
In deze CanMEDS rol zal met name antwoord geven op de vraag 'Hoe communiceer ik'. Door hier uitgebreid antwoord op te geven ga ik dieper in op de volgende vragen per kalenderweek. Dit zijn: 'Wie ben ik?', 'Wie is de ander?' en tenslotte 'Hoe staan jij en ik in de wereld?'.
Op deze pagina vindt u:
> Kalenderweek 36, 37 en 39 > Traintool met feedback
> Empathy map > Interview maatje met feedback
> Persona > Als uniek persoon benaderen
> Curriculum Vitae > Persona Jesper Wierda
> Open vragen wedstrijd > SWOT en plan van aanpak
> Certificaten freelearning
Kalenderweek 36 (1.2) Wie ben ik?
Een goed beeld van jezelf schetsen kan op talloze manier. Dat is precies wat ik gedaan heb, in de volgende download-links bevinden zich mijn Empathy map waarbij ik het boek 'Ontwerpen voor zorg en welzijn' heb gebruikt, mijn eigen persona waarin ook mijn biografie is in verwerkt en tenslotte mijn Curriculum Vitae.
Empathy map
https://miro.com/app/board/o9J_lwDMQ5g=/?invite_link_id=923390974122
Persona
Curriculum Vitae
Kalenderweek 37 (1.3) Wie is de ander?
Binnen de verpleegkunde kom je in aanraking met verschillende culturen en leefstijlen. Je zal niet altijd op één lijn zitten met de patiënt, dus het is zeer belangrijk dat je kan laten zien dat je actief kunt luisteren. Daarnaast dat je je kunt informeren en iemand als uniek persoon kunt benaderen afhankelijk van het moment en de omstandigheden. Hiervoor gebruik je relevante gesprekstechnieken. Deze gesprekstechnieken komen aan bod in het programma 'TrainTool' waar ik dit jaar mee heb gewerkt en daarnaast heb ik in onderstaande link een wedstrijd open vragen stellen toegevoegd die ik samen met mijn medestudent Jesper Wierda heb afgenomen. Om te laten zien dat alleen open vragen stellen niet altijd te gemakkelijk gaat is er ook een blooper video toegevoegd.
Open vragen wedstrijd
Open vragen wedstrijd blooper
Om mijzelf verder te kunnen ontwikkelen als het aankomt op het juist toepassen van relevante gesprekstechnieken is het belangrijk om feedback te vragen van klasgenoten die natuurlijk dezelfde opdrachten ook hebben moeten maken. Dit is waarom ik bij drie willekeurige video's van Traintool feedback heb gevraagd bij Jesper, Marit en Jet om ten eerste te kijken waar mijn zwakke punten liggen, maar ook om te kijken waar mijn verbeterpunten liggen op de langere termijn. Om te kijken of ik echt beter ben geworden met het gebruiken van deze gesprekstechnieken is er ook nog eens een feedbackformulier ingevuld voor het interview tussen mijn maatje uit het maatjesproject en mijzelf.
Feedback eerste video 'Didi Oostveen #1'
Verdere toelichting: Volgens feedback 1 was mijn oogcontact 'goed', maar mij is persoonlijk wel verteld als verbeterpunt dat het teveel als een robot aanvoelt en ik niet te veel oogcontact moet maken. Hier probeer ik in vervolg op te lettten.
Feedback tweede video 'Freek Wijnzink #2b'
Verdere toelichting: Volgens feedback 2 is het duidelijk dat het robotgevoel weg is, maar deze keer was er juist te weinig oogcontact. Het empathie vermogen was een groot pluspunt in deze video.
Feedback derde video 'Colin Pivot #3'
Verdere toelichting: V0lgens feedback 3 is de uitleg zeer duidelijk, maar het hakkelt nogal waardoor het misschien wat onprofessioneel over kan komen op de ander. Het oogcontact heeft hier wel een verbetering.
Feedback interview maatje 'Mantelzorger'
Verdere toelichting: Het grootste probleem met dit interview was de interviewopbouw. Het interview gaat namelijk zowel in op de gezondheid van mevrouw als over de gezondheidszorg in haar omgeving. Daarnaast gaat het ook nog eens over het mantelzorger zijn. De rest van de interviewstechnieken zijn correct toegepast volgens de ontvangen feedback.
Certificaten Free-learning
Goed in Gesprek
Grenzen stellen
Beroepshouding
Voor de CanMEDs-rol 'Communicator' is het voor de 'persoonsgerichte communicatie' ook van belang dat ik iemand als uniek persoon kan benaderen afhankelijk van het moment en de omstandigheden. Een goed voorbeeld hiervan is mijn maatje Alie Bakker met wie ik contact heb gezocht nadat ik haar nummer van een kennis had ontvangen. Ik heb haar als uniek persoon benaderd via Whatsapp door mezelf kort voor te stellen en uitgelegd wat het maatjesproject precies inhoud
Kalenderweek 39 (1.4) Hoe staan jij en ik in de wereld?
Als verpleegkundigen zullen we te maken krijgen met mensen in alle soorten en maten. Ieder mens bepaalt zijn eigen manier van leven en heeft zijn eigen keuzes, normen en waarden. Om een beter beeld van iemand anders als persoon te krijgen heb ik als opdracht een persona van mijn klasgenoot gemaakt. De onderstaande persona hieronder geplaatst is van mijn medestudent Jesper Wierda.
Voor het bezig gaan met traintool heb ik eerst een SWOT en plan van aanpak voor mezelf opgesteld met de focus op mijn communicatieve vaardigheden. De plan van aanpak en SWOT is tijdens het bezig zijn met traintool en het feedback ontvangen iets aangepast, omdat ik al snel doorhad dat ik me ook op andere onderwerpen moest focussen. In onderstaande link kan u mijn SWOT en plan van aanpak vinden.
GA NAAR: